środa, 17 czerwca 2015

Na zdrowie


Buraki w postaci kiszonej mają właściwości probiotyczne, tak jak wszystkie kiszonki.
Ponadto zawierają podwojoną ilość witaminy C i B (w porównaniu z warzywami świeżymi), które zwiększają przyswajalność żelaza, a zatem chronią przed anemią.
Występujący w kiszonkach kwas mlekowy i błonnik pobudzają pracę jelit, a przy tym działają odtruwająco i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
W procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w warzywach, dlatego też są one mniej kaloryczne i lepiej trawione.
Świeże buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, zawierają również żelazo, wapń, potas i magnez.
Buraki wzmacniają odporność organizmu, zapobiegają anemii, neutralizują wolne rodniki, wspomagają układ krwionośny, w połączeniu z jabłkiem (sok burakowo - jabłkowy) oczyszczają wątrobę.

Prosty przepis na zakwas z buraków.

Ilość buraków zależy od pojemności naczynia, w którym będziemy robić zakwas.
Na 3 litrowy gliniany garnek potrzebujemy:
1,5 kg buraków (dokładnie je szorujemy, odcinamy ogonki i wszelkie czarne plamki i kroimy w plastry. Nie obieramy ze skórki!)

Pokrojone buraki układamy w naczyniu tak, żeby zajęły około połowę wysokości,

Do naczynia wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie oraz kilkanaście ząbków czosnku ( wszystko w/g uznania)
Dolewamy do pełna dobrej wody ( najlepiej uzyskanej dzięki zastosowaniu ProBio-ceramiki)

Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu.
Po ok. 7 dniach przelewamy gotowy zakwas do butelek lub słoików.
Zakwas buraczany przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

Pijemy codziennie Na Zdrowie!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz